logo logo
 
logo logo
logo logo
logo 0723.523.083
0763.605.544
Noutăţi


Sărbătoarea Sfintelor Paşti reprezintă un prilej însemnat de bucurie deoarece este cea mai mărită şi cea mai aşteptată dintre toate sărbătorile de peste an. Apoi, întrucât culminează cu venirea primăverii, ea a fost tratată cu multă atenţie şi aşteptată cu mare nerăbdare încă din cele mai vechi timpuri.

Sărbătoare în sine este precedată de o perioadă pregătitoare de şapte săptămâni şi se încheie cu momentul Învierii, celebrat în duminica Paştilor când toată familia se adună în mijlocul mesei îmbelşugate de bucate tradiţionale. Astfel, pasca, cozonacii, drobul, preparatele din miel sau ouăle roşii sunt câteva dintre delicatesele nelipsite de pe mesele românilor. Pe de altă parte, ouăle frumos încondeiate nu lipsesc nici ele aproape niciodată. Reprezentând modele care mai de care mai diversificate şi asemănătoare cu cele cusute pe iile tradiţionale româneşti, acestea sunt menite să aducă sărbătorii în sine un plus de valoare şi frumos!

În plus, tradiţiile şi obiceiurile de Paşti care s-au format şi dezvoltat de-a lungul timpului în spaţiul românesc, adaugă şi ele magie sărbătorii în sine. Spre exemplu, în zona Lăpuşului din Maramureş, se obişnuieşte ca dimineaţa în prima zi de Paşti, copiii până la vârsta de nouă ani să meargă la prieteni şi la vecini să anunţe Învierea Domnului iar gazda le dăruieşte fiecăruia câte un ou roşu. În Moldova, în dimineaţa următoare nopţii de Înviere, se pune un ou roşu, unul alb şi câteva monede într-un bol cu apă. Apoi, membrii familiei trebuie să îşi clătească obrajii cu această apă pentru a avea un an plin de belşug. Pe de altă parte, în zona Transilvaniei se practică un obicei cunoscut sub numele de stropit. Potrivit acestuia, băieţii merg în familiile în care există una sau mai multe fete pe care le stropesc cu parfum. În acest fel, obiceiul reprezintă un prilej bun de reîntâlnire cu prietenii şi în fond, de distracţie.

În orice caz, frumuseţea sărbătorii nu poate fi contestată şi o puteţi simţi oriunde v-aţi găsi în lume! Din inima Bucovinei, vă dorim sărbători luminate în continuare!