logo logo
 
logo logo
logo logo
logo 0723.523.083
0763.605.544
Traditii Bucovinene

Poezie de Paste

Fotografii


Incondeierea si impistrirea oualelor
Sunt un ou din Bucovina , mama mea este gaina,
Rudele-i apropiate, sunt tot niste `naripate.
Din cuibar m-a luat indata, tarancuta talentata
M-a spalat, m-a primenit, cu mult drag m-a impistrit.
Mana ce ma `condeiat, ca-i romanca n-a uitat.
Fara dragoste si arta, n-a jungeam aici vreodata.
Sunt pictat cu maiestrie, ca altita de pe ie.
Vreti sa ma cunoasteti bine, veniti acasa la mine.
La Vama daca-i poposi, frumoasa expozitie vei gasi
Un minunat muzeu in sat, a oului incondeiat.
Si cu drag eu va poftesc , la Cimpulung Moldovenesc
In urbea de odinioara, la muzeul Ion Gramada.
Vei fi primit cu voie buna, dupa datina strabuna.
Pana aici eu am venit, s`aveti PASTE FERICIT!
Daca dorul vi-i pricina, va poftesc in Bucovina.
Truditi dupa un drum lung, popositi la Cimpulung.
De sarbatori sunteti asteptat, cu HRISTOS A INVIAT!
Rezervari / Comenzi oua incondeiate: 0723.523.083

INCONDEIEREA SI IMPISTRIREA OUALOR


Obiceiul vopsirii oualor, a ciocnirii si a mancarii lor sacramentale, desi este asociat astazi aproape exclusiv Sarbatorii Pascale, este cu mult mai vechi decat crestinismul.

Toate civilizatiile vechi au avut ca obiect de cult oul, caruia i se atribuiau forte mistice covarsitoare. Oul, simplu sau colorat in rosu, a fost adoptat ca simbol al tuturor inceputurilor. In teoriile cosmogonice oul se afla originea Universului, a Pamantului, a Soarelui si a Lunii si este considerat samanta vesnica a tuturor fiintelor, simbolul renasterii perpetue.

Alaturi de ouale rosii, simboluri al sangelui varsat de Mantuitor si al miracolului Invierii, exista o categorie aparte de oua pascale impodobite cu ornamente policrome, geometrice sau vegetal-florale, cunoscute sub numele de oua incondeiate sau oua inchistrite. Tinutul Bucovinei este cu adevarat recunoscut pentru acest mestesug. Nicaieri in alta parte nu se intalnesc asemenea modele , asemenea culori si atata maiestrie ca aici, in regiunea Cimpulungeana. Impiestrirea oualor de Pasti este un mestesug de mere rafinament care necesita talent, pricepere si sensibilitate. Desi initial aceste mici opere reprezentau o marca identitara a ietniei hutule, in timp acest mestesug a fost preluat si de romani, iar astazi fiecare asezare si-a dezvoltat si pastreaza motive de culori specifice. Se poate spune de unde vine condeierul dupa felul in care isi inchistreste ouale. Dupa tehnici fundamentale de ornamentale a oualor s-au dezvoltat in regiunea Cimpulung Moldovenesc: incondeiatul cu penita si impistritul oualor, folosind ceara. Sursele de inspiratie pentru motivele folosite la incondeierea oualor sunt deprinse de pe iile, bonditele si cojoacele din zona, fiind in principal elemente vegetal-florale, realizate in maniera abstracta sau figurativa.

Impistrarea oualor, aparent simpla, cere multa maiestrie, rabdare si o practica indelugata. In ornamentica domina motive geometrice, astrale , cu denumiri seminificative: furca de tors, steaua pastelui, crucea pascala, soarele, calea ratacita, coada racului , coada randunici, creasta cocosului. Unele motive reflecta principalele ocupatii din vechime, prin reprezentari ale unor unelte agricole si pastorale. Inchistrirea oualor prin frumusetea lor, a devenit o emblematicapentru tinutul Bucovinei.
harta oferta

Formular rezervare online


Nume

Telefon

Email

Data sosirii

Tip camera

Nr. persoane

Nr. nopti