2018-04-12
Sărbătoarea Sfintelor Paşti reprezintă un prilej însemnat de bucurie deoarece este cea mai mărită şi cea mai aşteptată dintre toate sărbătorile de peste an. Apoi, întrucât culminează cu venirea primăverii, ea a fost tratată cu multă atenţie şi aşteptată cu mare nerăbdare încă din cele mai vechi timpuri.
Sărbătoare în sine este precedată de o perioadă pregătitoare de şapte săptămâni şi se încheie cu momentul Învierii, celebrat în duminica Paştilor când toată familia se adună în mijlocul mesei îmbelşugate de bucate tradiţionale. Astfel, pasca, cozonacii, drobul, preparatele din miel sau ouăle roşii sunt câteva dintre delicatesele nelipsite de pe mesele românilor. Pe de altă parte, ouăle frumos încondeiate nu lipsesc nici ele aproape niciodată. Reprezentând modele care mai de care mai diversificate şi asemănătoare cu cele cusute pe iile tradiţionale româneşti, acestea sunt menite să aducă sărbătorii în sine un plus de valoare şi frumos!
În plus, tradiţiile şi obiceiurile de Paşti care s-au format şi dezvoltat de-a lungul timpului în spaţiul românesc, adaugă şi ele magie sărbătorii în sine. Spre exemplu, în zona Lăpuşului din Maramureş, se obişnuieşte ca dimineaţa în prima zi de Paşti, copiii până la vârsta de nouă ani să meargă la prieteni şi la vecini să anunţe Învierea Domnului iar gazda le dăruieşte fiecăruia câte un ou roşu. În Moldova, în dimineaţa următoare nopţii de Înviere, se pune un ou roşu, unul alb şi câteva monede într-un bol cu apă. Apoi, membrii familiei trebuie să îşi clătească obrajii cu această apă pentru a avea un an plin de belşug. Pe de altă parte, în zona Transilvaniei se practică un obicei cunoscut sub numele de stropit. Potrivit acestuia, băieţii merg în familiile în care există una sau mai multe fete pe care le stropesc cu parfum. În acest fel, obiceiul reprezintă un prilej bun de reîntâlnire cu prietenii şi în fond, de distracţie.
În orice caz, frumuseţea sărbătorii nu poate fi contestată şi o puteţi simţi oriunde v-aţi găsi în lume! Din inima Bucovinei, vă dorim sărbători luminate în continuare!
OFERTĂ SPECIALĂ: Descoperă Bucovina de Paşte!
2015-02-05Petrece câteva zile minunate alături de familie şi prieteni în Bucovina, la pensiunea Dor de Bucovina!
OFERTĂ SPECIALĂ DE PAŞTE 2015
- 4 nopţi cazare
- demipensiune (mic dejun şi cină sau mic dejun şi prânz)
- masă festivă de Paşte
- tarif: 540 lei/persoană
Pentru mai multe detalii, rezervări şi oferte de grup, ne puteţi contacta la:
Email: poveste@dordebucovina.ro
Telefon: 0763.605.544 (mobil)
0723 523 083 (mobil)
0230 313 754 (fix)
0726 371 110 (mobil)
Super-ofertă last minute de Crăciun în Bucovina!
2013-12-173 nopţi de cazare la 239 lei camera dublă cu baie pe hol sau
3 nopţi de cazare la 299 lei camera dublă cu baie proprie la pensiunea dor de Bucovina din Câmpulung Moldovenesc.
Dacă rezervi până pe 20 decembrie la 0723 523 083 sau la poveste@dordebucovina.ro oferim grupurilor o cameră gratuită la 3 camere rezervate!
Sărbători de Crăciun la pensiunea dor de bucovina
2009-12-26Cele mai frumoase trasee auto din România
2009-10-05Iată că primul traseu evidenţiat într-un articol al revistei Capital este chiar cel care trece prin Câmpulung Moldovenesc, oraşul în care sa află pensiunea dor de Bucovina.
Există în România zeci de rute care reuşesc să strângă laolaltă peisaje naturale cu nimic mai prejos decât cele din Austria sau Elveţia, monumente istorice de pe lista UNESCO, asfalt bun şi trafic redus. Iată cinci dintre cele mai interesante trasee turistice de parcurs cu maşina.
2.500 km de drumuri naţionale au fost modernizate până în prezent, alţi peste 4.000 fiind asfaltaţi în cadrul „Programului de reabilitare primară“
DRUMUL MĂNĂSTIRILOR
Bistriţa – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc (DN 17) – Moldoviţa – Marginea (DN 17A) – Gura Humorului (DN 2E). Circa 230 km de serpentine ce leagă Ardealul de Bucovina prin pasul Tihuţa (zonă ce l-ar fi inspirat pe Bram Stoker când a scris „Dracula“) şi apoi fac legătura între cele mai celebre mănăstiri din România: Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Voroneţ şi Humor, patru dintre ele aflate, din 1993, pe lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO.
continuarea aici
scrisoare de la Alexandra
2009-07-20Dor de Bucovina iubeste tinerii si speram ca si tinerii iubesc Dor de Bucovina. De-a lungul timpului am gazduit grupuri de tineri veniti atat in calatorii, cat si in team-buildinguri si training. Ne-au vizitat asociatii studentesti din toata tara si nu putem face altfel decat sa le sustinem programele. Astfel, ne-a facut placere sa fim parteneri ai Teach Me 4 – scoala de publicitate dedicata tinerilor destepti, activi si creativi si organizata de ADVICE Students. Am oferit un premiu special pentru cea mai vioaie si interesata persoana din cadrul scolii. Acea persoana este Alexandra care tocmai s-a intors de la Campulung si ne-a scris asa:
Îmi e… Dor de Bucovina
În aplauzele colegilor de la Şcoala de publicitate „Teach Me 4” (organizată de ADVICE Students), Tudor Maxim mi-a înmânat premiul pentru „Omul Teach Me”: o excursie la Dor de Bucovina. Chiar dacă excursia era de două persoane, am ales să merg singură. Şi sunt convinsă că nici nu aş fi putut să fac o alegere mai bună. Am cunoscut oameni noi şi prietenoşi cu care am putut socializa în voie.
Şi acum încerc să îmi dau seama ce mi-a plăcut cel mai mult: peisajele, obiectivele, pensiunea sau mâncarea.
Chiar dacă am stat toată viaţa la munte, ultimul an l-am petrecut printre oţelul, sticla şi ruinele Bucureştilor. Aşadar, orice escapadă la munte este binevenită. Peisajele din Bucovina aproape că îţi taie respiraţia şi nu prea pot fi descrise.
De vizitat, am vizitat mânăstirile (Moldoviţa, Suceviţa, Putna, Humor, Arbore şi Voroneţ), mina de sare de la Cacica şi fabrica de lut de la Marginea. Chiar dacă pe unele le-am revăzut, mi-au plăcut la fel de mult.
Cât despre pensiune şi mâncare, au fost două motive pentru care nu aş mai fi venit acasă. Mai bun ca la mama acasă. Cel puţin la a mea – şi asta fără să se supere pe mine
Şi chiar dacă am plecat la relaxare, să explorez “comuniunea on-natură”, vorba unui amic, mi-am luat şi laptopul cu mine pentru lucru online – la Dor de Bucovina este wireless.
targul de turism al Bucovinei
2008-10-14poze de la a doua participare a pensiunii dor de Bucovina la targul de turism al Bucovinei. Standul pensiunii a fost amenajat si cu ajutorul Muzeului Lingurilor de Lemn
harta/map of dor de Bucovina Campulung Moldovenesc
2008-08-24Pensiunea Dor de Bucovina
2008-08-19Natalia Florea
Bucovina. Muntele Rarau, masivul Giumalau, privelisti de poveste. Sate autentice si traditionale romanesti, pajiste si fanete, aer tare de munte. Ospitalitate. Bucate traditionale bucovinene. O vacanta cu experiente frumoase pentru iubitorii de calatorii, de relaxare si de atmosfera familiala. Poate fi chiar vacanta ta.
Petrece zile de neuitat in mijlocul naturii la pensiunea “Dor de Bucovina”!
Iti plac drumetiile? Te asteapta trasee turistice pe munte. Tot ce trebuie sa faci este sa iti pregatesti rucsacul si sa pornesti in explorarea muntilor Rarau si Giumalau. De la pensiune se ajunge usor pe munte. Drumetia iti va oferi panorama minunate, iar dificultatea de catarare e medie, astfel incat orice poate ajunge pana in varf. Poti chiar urca cu bicicleta.
Iti place sa vizitezi? Satele autentice romanesti, bisericile din imprejurimi (Voronet, Humor, Arbore, Putna, Moldovita, Sucevita, Dragomirna si altele), peisajele minunate sunt ale tale. Daca nu ai masina, gazdele te pot insoti pentru vizitare.
Sau vrei numai sa te relaxezi? Atmosfera familiala din cadrul pensiunii si bucatele alese cu specific bucovinean te vor cuceri imediat. Cu siguranta vei simti aerul tare de munte care te indeamna la somn si pofta de bucate traditionale!
Pensiunea dor de Bucovina are 2 corpuri de cladiri, cu bai proprii sau comune. Ambele sunt constructii noi (2006-2007) si beneficiaza de incalzire centrala si apa calda non-stop, iar capacitatea este de pana la 50 de persoane.
Gazdele pensiunii Dor de Bucovina iti promit ca vei avea vacanta perfecta!
Dor de Bucovina: relaxare.vacanta.poveste.
2008-08-19Aida Damian
Mergand spre Nordul romanesc, plin de emotie si in acelasi timp cuprins de o liniste ademenitoare, descoperi darul lasat de Dumnezeu pe pamant: Bucovina.
Lucruri care nu te-ai gandit niciodata ca exista incep sa se deruleze in fata ochilor. Frumusetea locurilor, puritatea aerului, ospitalitatea si bunatatea localnicilor… Monumentele pastrate de-a lungul timpului, manastirile, bisericile, muzeele si alte vestigii arhitectonice. Descoperi minunile zonei, explorand satele stravechi, traditiile pastrate cu sfintenie, mostenirile naturale si culturale ale zonei. Iti faci timp sa haladuiesti prin padurile bucovinene, sa poposesti pe marginea raurilor care se scurg usor, sa te uiti catre cerul albastru si sa te intrebi: E adevarat? Nu visez?
Pana si bunatatile care ti se pun pe masa au un gust aparte, deosebit de tot ce ai mancat pana atunci… Si speri sa nu se termine niciodata.
In linistea noptii, cand doar gandurile parca se aud, te gandesti inca o data la ce a fost peste zi…si parca iti doresti si mai mult… Si a doua zi o iei de la capat.. nesatul de tot ce ai vazut pana atunci…si sperand ca vei reusi sa iti potolesti dorintele de frumos, liniste si relaxare. Mergi incontinuu, te uiti in stanga, in dreapta, inainte…dar niciodata inapoi…pentru ca sunt doar lucruri minunate si trebuie sa le vezi pe toate, sa te bucuri de ele.
Dupa ce ai prins toate acestea intr-un mic ungher al sufletului, ramai si iti amintesti Albastrul Voronetului, linistea monahala din intrandul manastirilor vizitate…imaginea oamenilor care vin si pleaca de acolo…si care la fel ca si tine spera sa ramana macar cu putin din tot ce au vazut…un strop de liniste si pace bucovineana. Si toate acestea intr-un singur loc: Bucovina.